Je hebt je voorgenomen om lekker te genieten van de luxe van een eigen jacuzzi in je tuin. Je wil heerlijk gaan ontspannen en warm bubbelen. Maar wat ruik en zie je nu ineens? Het water in de jacuzzi is vies en het stinkt! Naast dat dit niet prettig is om in te relaxen, kan dit ook nog eens gevaarlijk zijn. Als het water te lang in de spa zit, wordt het namelijk een bron van dode bacteriën en uitgewerkte chemicaliën. Je bubbelbad onderhouden is dus een absolute must. Hoe dat moet? Lees snel verder hoe je voor spa(t)zuiver water in jouw jacuzzi kunt zorgen.
Dit staat los van hoe vaak je gebruikmaakt van de jacuzzi. Zelfs als je niet in je bad hebt gezeten, maar het water al wel lang staat, is regelmatig verversen belangrijk. Water dat lang staat wordt namelijk muf en vies. Koppel het bubbelbad eerst los van de stroom en laat het dan helemaal leeglopen. Daarna reinig je de wanden van de kuip en vul je het bad opnieuw met vers water.
Ook de leidingen moeten eens in de zoveel tijd gereinigd worden. Het is handig om dit te combineren met het verversen van het water. Zo ben je er geen extra tijd mee kwijt.
Om de werking van de filters optimaal te houden, moet je ze regelmatig vervangen. Door dit op tijd te doen, kunnen de vetten en oliën die erin zitten de waterkwaliteit niet aantasten. Sowieso is het ook een goed idee om iedere maand de spafilters even schoon te spoelen met een tuinslang. Op die manier wordt vuil verwijderd en kan nieuw vuil worden opgenomen totdat je de filters weer vervangt.
Verzorgingsproducten zoals haarlak, gel, make-up en bodylotion kunnen de waterbalans van je jacuzzi erg aantasten. Een nog grotere boosdoener is zwemkleding, die vaak nog vol wasmiddelen en wasverzachters zit. Hierdoor verspreid je chemicaliën in je bubbelbad die de kwaliteit van het water verlagen. Denk er dus aan voordat je in de jacuzzi stapt om je zwemkleding goed uit te spoelen en ook zelf even een douche te nemen. Ook een goede oplossing: geniet gewoon lekker in je blootje.
Misschien wel het allerbelangrijkste om de waterkwaliteit op peil te houden: schadelijke bacteriën in het water uitschakelen. Vaak wordt dit met chloor gedaan. Je begint met de pH-waarde controleren. De teststrip moet een waarde aangeven tussen de 6.8 en 7.8. Vervolgens voeg je voor elke 1000 liter (1m³) 10 ml chloorshock toe. Met chloortabletjes houd je dan het chloorgehalte op peil en met een chloordrijvertje kun je de chloorafgifte regelen. De chloorwaarde moet zo’n 1 tot 2,5 ppm zijn. Met teststrips kun je regelmatig even meten of de pH waarde en het chloorgehalte nog goed zijn. Bij een tekort vul je de juiste chemicaliën dan weer aan. Let op: als je teveel hebt toegevoegd zal er schuim en/of melkachtig water ontstaan.
Extra tip: gebruik Lotus Fresh als onderhoudsmiddel. Dit is effectiever als chloor, geeft geen sterke geur af en is vriendelijk voor de huid.
Op onze website staat zowel een wekelijks als een maandelijks onderhoudsschema dat je kunt gebruiken als een richtlijn. Vragen of advies nodig? De adviseurs van Bubbelkoning zijn bereikbaar op 040 707 45 49.